De gemeente Goirle wil een duurzame gemeente zijn. Dit betekent dat we zorgvuldig omgaan met energie, water en grondstoffen en dat we streven naar duurzame ontwikkeling van de gemeente. Hierbij zoeken we balans tussen woongebieden, bedrijventerreinen, landbouw, sport, voorzieningen, recreatie, toerisme en landschap. De gemeente voorziet in (keuzevrijheid) bij huisvesting en heeft daarbij aandacht voor zowel de bestaande woningvoorraad als nieuwbouw. De verschillende aspecten binnen het fysieke domein dragen gezamenlijk bij aan het woon-en leefmilieu van de inwoners van de gemeente Goirle en de aantrekkelijkheid van gemeente voor mensen en bedrijven die overwegen zich hier te willen vestigen.

Het behouden en versterken van het vestigingsklimaat en goede contacten met plaatselijke ondernemers dragen bij aan een duurzame economische structuur en is positief voor het behoud van werkgelegenheid. In het buitengebied streven we naar een duurzaam evenwicht tussen landschap, natuur, recreatie en landbouw. Daarnaast richt het verkeers- en vervoersbeleid zich op goede doorstroming en bereikbaarheid, maar ook op verkeersveiligheid en leefbaarheid.

We willen de verkeersleefbaarheid verbeteren, inclusief de verkeersveiligheid voor de zwakkere verkeersdeelnemer en de bevordering van het fietsverkeer. Bij de uitvoering van infrastructurele werken nemen we verbeteringsmaatregelen voor de zwakkere verkeersdeelnemers gelijktijdig mee. De scores in de monitor 'waarstaatjegemeente.nl' uit 2014 geven aan dat ons huidige beleid en de uitvoering leidt tot toenemende tevredenheid:
- onderhoud wegen en fietspaden: 7.0 (was 6,7 in 2010 en 2012)
- verkeersveiligheid in de gemeente: 6,9 (was 6,7 in 2010 en 6,8 in 2012)
- verkeersveiligheid in de buurt: 6,7 (was 6,5 in 2010 en 2012).
Dit jaar heeft het PON voor een nieuwe opzet van dit onderzoek gekozen waardoor we eenmalig de resultaten minder goed kunnen vergelijken met die van voorgaande jaren. Deze nieuwe opzet sluit beter aan bij de ontwikkelingen waar gemeenten mee te maken hebben.

Onze ambities uit het nieuwe Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan (GVVP) zijn uitgewerkt in een uitvoeringsprogramma voor de komende 10 jaar. Jaarlijks maken we een afweging welke projecten we uitvoeren. Na 5 jaar herijken we het uitvoeringsprogramma.

Het ambitieniveau voor de kwaliteit van het onderhoud in de openbare ruimte in de gemeente Goirle is in de beleidsnota IBOR (Integraal Beheer Openbare Ruimte) vastgelegd op niveau B. We willen het onderhoudsbeeld van de openbare ruimte als geheel ten minste handhaven bij de hoogte van de huidige budgetten. De gemeente is eerste verantwoordelijke voor het beheren en onderhouden van de openbare ruimte. Tegelijkertijd willen we dat bewoners en andere gebruikers van de openbare ruimte zich medeverantwoordelijk voelen voor hun leefomgeving. Wij streven naar een actieve invulling van deze medeverantwoordelijkheid door bewoners en gebruikers van de openbare ruimte (schone stoepen en groen, opruimen van vuil, respectvol gebruik van de openbare ruimte). In 2016 gaan we daarvoor nadrukkelijk aandacht vragen.

Het beleid voor de openbare verlichting is gericht op een duurzame en veilige verlichtingssituatie in de openbare ruimte volgens de normen van het Keurmerk Veilig Wonen. In 2016 zetten we verder in op de vervanging van armaturen en lampen door LED armaturen en retrofit LED lampen. Eind 2016 is circa 50% van het areaal uitgerust met LED verlichting. Met het Verbreed-Gemeentelijk RioleringsPlan (V-GRP) werken we in 2016 en opvolgende jaren aan de drie gemeentelijke zorgplichten op dit terrein: inzameling en transport stedelijk afvalwater; de zorg voor het afvloeiend hemelwater; en het voorkómen van structureel nadelige gevolgen van grondwater. In 2016 wordt op het gebied van onze watertaken de netwerksamenwerking 'Doelmatig Waterbeheer Hart van Brabant' gecontinueerd.

Wij streven naar een zo duurzaam mogelijke afvalinzameling, tegen zo laag mogelijke kosten. De gemeente voert regie op het gescheiden inzamelen van afvalstoffen van huishoudens en stimuleert zo het hergebruik van grondstoffen. In 2015 is een nieuw Grondstoffenbeleidsplan opgesteld, met daarin onze ambitie om bij te dragen aan de doelen van het Landelijk Afvalbeheerplan Plan (LAP2).
In aansluiting op de landelijke ontwikkeling (de Andere Overheid) willen we de gemeentelijke administratie en werkprocessen blijvend verbeteren en digitaliseren. Ons doel is om zowel de interne als externe dienstverlening te ondersteunen met een efficiënte en actuele GEO-informatievoorziening. De Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) moeten op het wettelijk vereiste niveau zijn ingericht en up-to-date zijn.

We beheren en onderhouden de gemeentelijke accommodaties (gebouwen en sportvoorzieningen) planmatig, gericht op duurzaamheid en multifunctioneel gebruik. Zo houden we de gebouwen op verantwoorde wijze in stand.

Bakertand
In 2017 zal de definitieve besluitvorming over de grenscorrectie Bakertand plaats vinden. De terugkeer van Bakertand naar Goirle zal een belangrijke bijdrage leveren aan de groei van onze gemeente omdat daar een nieuwe woonwijk van ongeveer 300 woningen gebouwd kan gaan worden. Een en ander is afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek naar de vervuiling rond de Oostplas en de beantwoording van een aantal nog openstaande vragen zoals die waren opgenomen in het raadsvoorstel Voornemen grenscorrectie Bakertand van juni 2016. Wij zullen samen met het college van Tilburg zorgen voor een win-win situatie ontstaat die voor beide gemeenten aantrekkelijk is.  

Vergunningverlening, toezicht en handhaving
Eerder heeft de rijksoverheid aangegeven dat zij de zogenaamde tweede fase kwaliteitscriteria invoert. Deze fase richt zich op alle taken van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH-taken) die bij organisaties (zoals de gemeenten) zijn achtergebleven. We willen deze taken gezamenlijk met de gemeenten Hilvarenbeek en Oisterwijk uitvoeren.

Verder willen we op het terrein van vergunningverlening, toezicht en handhaving op adequate wijze invulling kunnen geven aan de opgaven waar we voor staan en de zaken waarmee we geconfronteerd worden. We hebben extra middelen nog om die taken te kunnen uitvoeren.